BTW-vrijstelling medische diensten gewijzigd per 1 januari 2013

BTW en de medische diensten

In de Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013 is geregeld dat de btw-vrijstelling met ingang van 1 januari 2013 zal worden beperkt tot (para)medische diensten verricht door BIG-beroepsbeoefenaren, voor zover deze diensten behoren tot de uitoefening van dat BIG-beroep.

Dit betekent voor artsen die zowel reguliere als alternatieve geneeswijzen toepassen dat de reguliere behandelingen btw-vrijgesteld zijn, maar de alternatieve behandelingen belast met btw in rekening moeten worden gebracht. Voor psychologen wordt de vrijstelling beperkt tot GZ-psychologen. Voor de diensten van pedagogen, osteopaten, chiropractoren en accupuncturisten eindigt de btw-vrijstelling per 1 januari 2013 zelfs helemaal.

Hoewel kinder- en jeugdpsychologen, psychologen arbeid en gezondheid en orthopedagogen geen BIG-beroepsbeoefenaren zijn, mogen zij wel de btw-vrijstelling blijven toepassen omdat zij gelijkwaardige diensten verrichten.
Uit het RB-BTW-Specialistennetwerk begrijpen wij dat in 2013 verschillende fiscale procedures zullen worden gestart over de gewijzigde btw-vrijstelling, met name daar waar het gelijkheidsbeginsel in het gedrang komt. Wij zullen u hierover zo goed mogelijk op de hoogte houden. Wanneer u bezwaar wenst te maken, adviseren wij u in dit verband een specialist te raadplegen.

Bron: RB Buro Vaktechniek

Wilt u meer informatie betreffende dit onderwerp? Vul dan a.u.b. onderstaand formulier in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *