Interne standpunten over fiscale vraagstukken worden openbaar voor iedereen

Register Belastingadviseurs / 11-05-2023

De Belastingdienst is begin april gestart met het publiceren van standpunten over complexe belastingvragen. Op deze nieuwe website biedt de BD belangrijke informatie over besluiten en standpunten van de kennisgroepen over complexe fiscale kwesties. Het werk van kennisgroepen moet zorgen voor eenheid van beleid en uitvoering. Er is echter een vrees voor meer rechtszaken nu alle interne standpunten openbaar worden gemaakt.

“Belastingplichtigen die het op basis van deze standpunten oneens zijn met een aanslag kunnen ambtshalve vermindering aanvragen en eventueel naar de rechter stappen en een beroep doen op het gelijkheidsbeginsel. Dat verwachten specialisten die onlangs op een symposium in Leiden spraken over dit onderwerp. Hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars liet zich gisteren in gelijke bewoordingen uit op de radio” schrijft taxlive.nl

Bij de Belastingdienst belanden vragen waar belastinginspecteurs niet uitkomen bij 1 van de 26 kennisgroepen. Deze vragen kunnen gaan over hoe wet-en regelgeving uitgelegd moet worden, maar ook complexe helpdeskvragen over specifieke belastingzaken behandelen zij. Volgens de wet moeten de standpunten die de experts in de kennisgroepen innemen binnen zes weken in concept-beleidsbesluiten terechtkomen.

Echter is er van mening dat de publicatie van deze standpunten al veel eerder had moeten gebeuren. De transparantie over fiscale regels is tot nu toe ernstig tekortgeschoten. Martijn Nouwen, universitair docent belastingrecht aan de Universiteit Leiden en coördinator van het onderzoeksproject fiscale transparantie, is de voorvechter van meer openheid en transparantie vanuit de Belastingdienst. Hij stond eerder dit jaar in de rechtbank tegenover het ministerie van Financiën met een beroep op de Wet open overheid (Woo) om te verzekeren dat een groot aantal documenten van de kennisgroepen openbaar wordt gemaakt. De rechter heeft Nouwen gelijk gegeven.

De bedoeling is dat op de nieuwe website van de Belastingdienst alle standpunten van de kennisgroepen komen te staan, zowel over rechtsvragen als over helpdeskvragen.

Bron: Nextens website & taxlive

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *