Zelf coronaschuld berekenen voor MKB

Register Belastingadviseurs / 13-04-2023

Er is veel ophef ontstaan na het ontvangen van de aanmaningsbrief in februari dit jaar vanuit de Belastingdienst aan ondernemers met een corona schuld achterstand. Er werd in deze brief niets vermeld over de hoeveelheid van de schuld en de achterstand van aflossen. Ook ondernemers die alle termijnen van de betalingsregeling sinds oktober vorig jaar hebben afgelost ontvingen de brief.

Zelf schuld berekenen

Het blijkt dat het aan de ondernemers zelf is om uit te rekenen hoe groot hun coronaschuld bij de Belastingdienst is. Staatssecretaris Marnix v. Rij (CDA) heeft aan de Tweede Kamer meegedeeld dat ondernemers die tijdens de corona periode een schuld bij de belasting hebben opgelopen en deze niet op tijd afbetalen, geen helder overzicht ontvangen van hun schulden achterstand van de Belastingdienst.

De BD heeft inzicht in de gegevens van de schuld bij ondernemers, maar het blijkt dat de informatie in twee verschillende systemen staat die niet automatisch gekoppeld kunnen worden.
Hierdoor kunnen er geen automatische brieven met openstaande schuld vanuit de Belastingdienst worden verstuurd. Het is aan de ondernemers zelf om te berekenen hoeveel schuld er open staat, en bij geval van eerdere afbetaling, hoeveel er nog afgelost moet worden.

Onpraktisch

Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, deelt dat hij de manier waarop ondernemers belastingschuld moeten uitzoeken erg onpraktisch vindt. Er kunnen op deze manier problemen met de Belastingdienst komen, aangezien er fouten gemaakt kunnen worden bij berekenen door de ondernemer.

Geen duidelijkheid

Er is erg veel onduidelijkheid onder ondernemers over de voorwaarde voor het afbetalen van de coronaschuld. Volgens het FD voldeden eind maart 199.000 ondernemers niet aan de voorwaarden voor de betalingsregeling. Van de groep ondernemers hadden ong. 63.000 een achterstand bij het betalen van hun lopende afbetaling vanaf 1 oktober. Bij deze groep van 63.000 ondernemers hadden ong. 39.000 ondernemers ook een achterstand bij het aflossen van hun coronabelastingschuld.

Van Rij belooft de vernieuwde belastingverplichtingen sinds 1 oktober 2022, waaraan de ondernemers moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de betalingsregeling, te verhelderen. Zodat de voorwaarden voor het afbetalen van de coronaschulden duidelijk zullen worden voor de ondernemers.

Bron: Nextens

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *