Is het overeengekomen concurrentiebeding nog wel geldig?

Register belastingadviseurs / 14-03-2023

In 2014 zijn partijen (werknemer & werkgever) een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met elkaar overeengekomen, met daarin een concurrentiebeding opgenomen. De arbeidsovereenkomst is daarna meerdere keren stilzwijgend verlengd. Uiteindelijk ontstaat er een overeenkomst voor onbepaalde tijd, nadat het maximaal aantal overeenkomsten voor bepaalde tijd is bereikt.

Op 1 juli 2021 treedt de werknemer uit dienst. De werkgever beroept zich vervolgens op overtreding van concurrentiebeding en eist de overeengekomen boetes.

De rechter oordeelt echter dat dit niet mogelijk is. 

Na een wetswijziging op 1 januari 2015 is een concurrentiebeding in een overeenkomst voor bepaalde tijd nietig, tenzij er een motivering is opgenomen. Er is bij de verlenging van de overeenkomst voor bepaalde tijd geen motivering opgenomen, en dus ontbreekt deze ook in de op 1 juni 2015 voortgezette arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Een nietig beding herleeft namelijk niet vanzelf.

Tip:
“Partijen hadden het beding opnieuw moeten vastleggen op het moment dat de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd werd aangegaan. Een werkgever moet zich altijd goed afvragen welke (bedrijfs) belangen moeten worden beschermd. Een goed relatiebeding kan een alternatief zijn”, zo schrijft Richard Lukken van Fiscount.

Heeft u vragen hierover in het licht van u bedrijf? Wilt u controleren of een concurrentiebeding nog wel rechtsgeldig is? Westfriese Rekenmeester helpt u hier graag mee verder.

Neem gerust contact met ons op. 

Bron: Fiscount

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *