Voorstel: Onroerend goed in aparte box

Register Belastingadviseurs / 28-05-2023

Het belasten van onroerend goed is een uitdaging. Op dit moment wordt dit gedaan onder box 3 samen met banktegoeden en effecten. Er is nu een voorstel gedaan om een aparte belastingbox te creëren voor o.a. tweede huizen en bedrijfsgebouwen.

Op dit moment wordt er gesproken over een duurzame vervanging van de vermogensrendementsheffing in de vorm van een vermogensaanwasbelasting. Dit wilt het kabinet voor het nieuwe box 3-stelsel vanaf 2027 invoeren. Een aanwasbelasting op basis van werkelijk rendement heeft als grondslag de werkelijke behaalde opbrengsten uit vermogen.

Het bepalen van de waardeontwikkeling van vastgoed is ingewikkeld. De reden hiervoor is dat vakantiehuizen, bedrijfsgebouwen, beleggingspanden en stukken grond die als belegging worden gehouden, enorm kunnen verschillen in waarde. De locatie heeft namelijk enorme invloed op de waarde.

Hoogleraar Tom Berkhout heeft om dit probleem op te lossen het voorstel gedaan voor een aparte belastingbox voor onroerend goed: “box 4”. Box 4 zou geen heffing over inkomen zijn, maar een platte vermogensbelasting: een jaarlijks te betalen percentage % van de vermogenswaarde.
Verder heeft staatssecretaris Van Rij voorgesteld om vastgoed in box 1 te belasten i.p.v. box 3 als oplossing om onroerend goed te belasting.

Bron: Nextens & taxlive


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *