Mogelijke overname personeel bij contractwisseling

Register Belastingadviseurs / 17-04-2023

“Een wel heel bijzondere situatie ontstaat als een opdrachtnemer (schoonmaakbedrijf) in zijn algemene voorwaarden een verplichting opneemt van inbesteding (een begrip dat bij de meesten niet direct een lichtje zal doen branden). Dit kan ertoe leiden dat de opdrachtgever de ingeleende werknemer(s) zelf in dienst moet nemen – onder de oude arbeidsvoorwaarden – als er geen uitbesteding plaatsvindt. Ter bescherming van de werknemer wordt hier dan aansluiting gezocht bij het begrip overgang van onderneming. Zoals bekend gaan bij een overgang van een onderneming alle rechten van werknemers mee over. Zij behouden hun arbeidsvoorwaarden” schrijft Richard Lukken, Fiscount.

Het blijkt dat in sommige takken, zoals catering of schoonmaakbedrijven, de nieuwe contractcateraar of het nieuwe schoonmaakbedrijf in geval van overname, het personeel moet overnemen. Dit staat d.m.v. duidelijke regels vermeld in de cao. In dit geval zal het dan gaan om zogeheten “betrokken werknemers”, wat betekend: personeel dat op het object actief is.

Het is belangrijk om de voorwaarden goed te bekijken en uit te zoeken wat de consequenties zijn in de cao-artikelen die het onderwerp contractwisseling definiëren.

Bron: Fiscount

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *