De familie bank in 2013

Familie bank

Ouders die hun kinderen helpen bij de aanschaf van een eigen woning of verbouwing en daarvoor de financiële middelen hebben kunnen dat ook in 2013 nog altijd fiscaal vriendelijk doen. Hoe? Of door middel van de verruimde en verhoogde schenkingsvrijstelling voor kinderen onder de 40 jaar of door middel van de zogenaamde familiebank.

 

In dit artikel wijden we uit over de familiebank. Ook onder het nieuwe recht valt er nog veel voordeel voor ouder en kind te behalen door middel van een lening in familie sfeer.

Stel uw kind koopt een huis, en u als ouders heeft ruim genoeg financiële middelen om hiermee op uw oude dag rond te komen.

Nu kunt u dit geld wegzetten op een spaarrekening tegen pak hem beet 2,5% spaarrente. Het nadeel hiervan is dat de fiscus stelt dat u over uw vermogen in box III (het spaargeld) een rendement van 4% behaalt, en ondanks meer en meer geluiden uit de samenleving dat dit nauwelijks reëel is in de huidige situatie blijkt de wetgever niet van zin te zijn om het (fictieve) rendement van 4% aan te willen passen en omlaag bij te stellen. Het belastingtarief in box III bedraagt 30%. Als u besluit om uw kind een lening voor de aanschaf van de woning of verbouwing te verstrekken dan kunt u er in ieder geval voor zorgen dat het rendement op uw geld meer dan 2,5% bedraagt. Een lening in familie sfeer mag overigens 25% afwijken van wat gebruikelijk is in de markt.
( bijvoorbeeld de bank vraagt 5% voor een eigen woning lening dan mag u als ouder daar 25% van afwijken)

[/two_fourth]

[two_fourth last=”yes”]

U als ouder zal mogelijk snel geneigd zijn om een zo laag mogelijke rente te bedingen bij uw kind maar dit is niet verstandig.  De rente van de lening voor de eigen woning of verbouwing is voor het kind immers aftrekbaar in box I kortom uw kind geniet ook de aftrek over een hogere rente. En als u als ouder er vervolgens voor kiest om uw kind jaarlijks een schenking te doen dan kunt u op deze manier het netto besteedbaar inkomen van uw kind beïnvloeden.

Overigens gelden ook voor de familieleningen dezelfde aflossingseisen als voor de bancaire eigenwoning leningen. Tenzij de lening wordt verstrekt in verband met de aanschaf van een nieuwe woning in 2013 waarvoor een in 2012 getekende onherroepelijke schriftelijke koopovereenkomst of koop- aanneemovereenkomst aanwezig is of voor verbouwingen een in 2012 getekende overeenkomst voor het verrichten van de verbouwing. In deze gevallen mag de lening onder de oude voorwaarde worden verstrekt.

Dit geldt overigens ook voor aflossen van bestaande hypotheken. In vele gevallen mag er jaarlijks 10% boetevrij worden afgelost. U kunt deze aflossing doormiddel van de familielening uitvoeren het voordeel hiervan is dat de familielening onder dezelfde voorwaarde mag worden vertrekt als die waarop wordt afgelost.

Wij adviseren u om bovenstaand aan een deskundige voor te leggen om er zeker van te zijn dat alle voordelen worden benut en dat de lening aan de voorwaarden voldoet. Dit voorkomt vervelende verrassingen. De Westfriese rekenmeester kan u natuurlijk hierbij helpen.

[/two_fourth]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *