Oudedagsreserve afstorten?

Fiscale oudedagsreserve

Wat weet u van de oudedagsreserve? Bij veel bestaande onderneming staat een oudedagsreserve (FOR) op de balans. Uit ervaring weet ik dat menige ondernemer met een dergelijke voorziening op haar balans geen idee heeft wat de betekenis hiervan is, laat staan welke gevolgen het beëindigen of verkoop van de onderneming heeft op deze voorziening. 

Op grond van de Wet op de Inkomstenbelasting kan een ondernemer, als wordt voldaan aan enkele randvoorwaarden een voorziening voor zijn of haar oudedag ten laste van zijn winst vormen.

Bij wet is bepaald dat de voorziening zichtbaar moet zijn op de balans. De reserve staat op uw balans aan de Activa zijde. Het mooie van een dergelijke voorziening was dat men hiermee de belastingdruk in goede jaren kun beïnvloeden. De vorming van de voorziening was namelijk belastingvrij, de toekomstige uitkeringen daar in tegen zijn belast. Dit laatste werd veelal niet beseft door de ondernemers, of men overzag niet wat dit inhield.

Nu veel van de gevestigde ondernemers nadenken over hun oudedag of mogelijk bezig zijn met de verkoop van hun onderneming komen deze zaken aan de orde.
Een voorziening van gemiddeld € 50.000,- is geen uitzondering.

Bij staking van de onderneming dient er afgerekend te worden over deze reserve, mogelijk zelfs tegen 52% belasting. Ter voorkoming van afrekening kan het geld afgestort worden naar bijvoorbeeld een lijfrenteproduct, dit kan uiteraard alleen als er genoeg geld vrijkomt bij de staking.

Bij de verkoop van de onderneming zal er veelal geld vrijkomen, afhankelijk hoe de verkoop wordt gefacilieerd dient er nog wel over de stakingswinst te worden afgerekend. Als na het afrekenen van de stakingswinst genoeg geld over is kunt u er voor kiezen de oudedagsreserve af te storten of ook in de winst te laten vrijvallen.

Een goed alternatief is om tijdig geld af te storten op bijvoorbeeld een bankspaarrekening of lijfrenterekening. Nadeel hiervan is dat u dit geld niet meer in eigen beheer heeft en niet kan gebruiken voor het ondernemen. Het deel van de oudedagsreserve wat vrijkomt leidt tot een winst uit onderneming waarover u vervolgens de MKB vrijstelling mag claimen.

Maar LET OP! Overleg altijd eerst met uw adviseur of in uw situatie afstorten interessant en verstandig is.

Wilt u meer informatie betreffende dit onderwerp? Vul dan a.u.b. onderstaand formulier in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *