2023: Belangrijkste fiscale veranderingen voor ondernemers

Register Belastingadviseurs / 21-01-2023

Het nieuwe jaar is begonnen en in deze post lees je meer over de belangrijkste fiscale veranderingen en ontwikkelingen voor dit nieuwe belastingjaar. 

Hieronder een samenvatting van de vier belangrijkste fiscale veranderingen voor ondernemers in 2023: 

1. Verhoging van de belastingdruk in de vennootschap

Deze verandering in de vennootschapsbelasting zal de meeste ondernemers raken.
In 2023 wordt de tariefschijf verkleind van €395.000 naar €200.000 voor lager belaste Vpb-winsten. En het tarief stijgt van de eerste schijf van 15% naar 19%, terwijl het normale Vpb-tarief 25,8% blijft. De verhoging van de belastingdruk in vennootschap heeft effect op de eerste schijf, voor ondernemers met een lagere Vpb-winst. Waar, vanaf 1 Januari je in de eerste schijf meer belasting gaat betalen én eerder een hoog tarief.

2. Besparing fiscale oudedagsreserve 

Per 1 januari 2023 is verdere opbouw van de fiscale oudedagsreserve (FOR) komen te vervallen. Met ingang van dit jaar mag je dus niet langer een deel van je winst reserveren voor je pensioenpotje als ondernemer. De al opgebouwde FOR kan worden afgebouwd door bijv. het aanschaffen van een lijfrenteverzekering. De bestaande FOR verlaat dus je onderneming.

3. Versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek

In het kort betekent de afbouw van de zelfstandigenaftrek dat je als ondernemer te maken krijgt met een kleinere aftrekpost, waardoor je meer inkomsten belasting gaat betalen. De zelfstandigenaftrek is een bedrag dat je als ondernemer mag aftrekken van de winst als je voldoet aan een bepaalde voorwaarde: het “urencriterium”. In dit jaar wordt dit bedrag verlaagd van €6.310 naar €5.030. Over de komende jaren zal het bedrag jaarlijks worden afgebouwd tot uiteindelijk naar een eindbedrag van €900 in 2027. 

4. Doelmatigheidsmarge gebruikelijke loon vervalt

Deze nieuwe regeling komt neer op het volgende: vanaf 2023 zal de gebruikelijk loon van een directeur-grootaandeelhouder (dga) minimaal gelijk zijn aan 100% van het loon van de werknemer met de meest vergelijkbare dienstbetrekking, met als ondergrens €51.000. 

Bovenstaande veranderingen zullen vele ondernemingen voelen in de portemonnee, en het komende jaar zal voor vele van ons niet de makkelijkste zijn. Ondanks de zwaardere wijzigingen in het belastingplan zijn er ook positieve ontwikkelingen.

De Westfriese Rekenmeester helpt u graag met verdere vragen en fiscaal advies voor 2023. Neem gerust contact met ons op. 

Bron: Nextens website0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *