Zonnepanelen maakt particulier BTW ondernemer

Door een uitspraak van het europees hof 20 juni 2013 bestaat er een BTW plicht voor particulieren die door middel van zonnepanelen energie leveren aan hun energieleverancier.

Ondernemer voor de btw

De wet omzetbelasting stelt, dat diegene die een vermogensbestanddeel duurzaam ter beschikking stelt om daar opbrengsten uit te verkrijgen. Als ondernemer voor de wet omzetbelasting wordt aangemerkt. Vervolgens heeft de wetgever enkele nuances aangebracht zodat niet iedereen in de heffing wordt betrokken.

Even een voorbeeld ter verduidelijking:

Stel u heeft een pand in eigendom, deze verhuurt u vervolgens voor een lange tijd aan een derde. Dan wordt u hierdoor aangemerkt als ondernemer voor de Omzetbelasting. Op grond van de vrijstelling in de wet omzetbelasting is verhuur van onroerendgoed vrijgesteld. Zodat u met de BTW heffing niet te maken krijgt, tenzij u verhuurt aan een ondernemer en het onroerendgoed wordt gebruikt voor BTW belaste prestaties van die ondernemer.

De praktijk

Particulieren of ondernemers die met zonnepanelen elektriciteit opwekken en deze tegen een vergoeding leveren aan het energieleverancier kwalificeren dan ook heel snel als ondernemer voor de BTW. Over de levering dient BTW in rekening worden gebracht, dus een factuur worden opgesteld en verstrekt. Daar staat tegenover dat de BTW op de aanschaf van de zonnepanelen mag worden verrekend/terug gevraagd.

Als u als particulier overweegt om zonnepanelen aan te schaffen is het raadzaam om even contact met uw belastingadviseur op te nemen en met hem of haar af te stemmen of wordt voldaan aan alle voorwaarden en of de BTW op de aanschaf in aftrek kan worden gebracht.

Wilt u meer informatie betreffende dit onderwerp? Vul dan a.u.b. onderstaand formulier in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *