Hoe berekent u uw Box 3 vermogen?

Berekening box III vermogen wijzigt

Sinds 2011 is de wijze waarop u uw vermogen in Box 3 moet aangeven gewijzigd. Voorheen gaf u de waarde op 1 januari en de waarde op 31 december op. De waarde box 3 bedroeg toen het gemiddelde van deze twee waardes.

Nu geeft u uitsluitend de waarde van u vermogen op 1 januari op, dit is het samenstel van de bezittingen minus de schulden. Waarbij opgemerkt dat van de schulden een bedrag van € 2.900,- (of tweemaal € 2.900,- voor gehuwden of daarmee gelijkgestelde) niet aftrekbaar is.

Als schulden gelden het deel van de lening op de woning welke niet is gebruikt voor de aanschaf of verbetering van de eigen woning, de hypothecaire schuld voor de tweede of derde woning, schulden op krediet etc, etc.

Het bedrag wat hierna overblijft vormt de zogenaamde grondslag voor de vermogensrendementsheffing in Box3. Van dit bedrag gaat eerst nog een vrijstelling af van €21.139.- voor ongehuwden (Voor gehuwden of daarmee gelijkgestelde geldt een vrijstelling van tweemaal € 21.139,-).

Over het bedrag wat boven de vrijstelling uitkomt wordt aangenomen dat u een rendement behaald van 4%. Dit (fictieve) rendement wordt belast tegen het tarief van box 3 (30%). Kortweg u betaald 1,2% (30% van 4%) belasting over uw vermogen in box 3.

Wilt u meer informatie betreffende dit onderwerp? Vul dan a.u.b. onderstaand formulier in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *